Gordana Lukačić je u više navrata gostovala u Knjižnici “Nikola Zrinski”, a kao našeg gosta ugostili su je nekoliko puta i u Dječjem vrtiću Cvrčak te u 2. osnovnoj školi Čakovec. Susreti s njom i Pandom Mandom su drugačiji i posebniji jer uz samo druženje s likovima iz priča tu je i slatka čajanka gdje se pije NAJBOLJI čaj na svijetu i jedu NAJUKUSNIJI keksići. Svaki susret s Gordanom i Pandom Mandom je ugodan i poučan. Uz njih je lako naučiti kako otpad pretvoriti u kreativnu scenografiju i istodobno ispričati priču. Sa svakim susretom s Pandom Mandom djeca su bliže knjigama i bogatstvu koje one pružaju.

 

Helena Andrašec, dipl. knjižničarka

 

 

Ako imate sreće i pred vašim se očima pojavi mladenačko lice, nasmijano i vedro i počne vam pričati nevjerojatne priče o pandama, ribicama i krokodilima ili pak o tome da je biti različit u redu, sigurno je u vašu knjižnicu, vrtić ili školu banula Gordana Lukačić.

Panda Manda lik koji se proteže u čak tri slikovnice, iznjedrila je autorica i u lutkarskom prikazu interpretacije čitanja i prepričavanja zgoda i nezgoda, stvarnog i nestvarnog. Njene Priče iz kofera bolje se pamte, naprosto traže na ponovo čitanje, pobuđuju maštu, razvijaju kreativnost. Mislim da nam književnica kroz priče otkriva puno o sebi, baš kao što pravi pisci i rade, a pravi čitatelji prepoznaju. Pa su tako zasigurno putovanja, ljubav prema prirodi i životinjama, likovnom izražavanju i konačno djeci kojima je sve i namijenjeno, ono što je obuzima, ali i njen istinski životni poziv.

 

Snježana Berak, mag.bibl.

Predsjednica HČD-a

 

Poštovana Gordana,

Zahvaljujem što ste se odazvali na naš poziv i i 18. veljače 2014. održali nadahnutu i posebnu radionicu „Čajana na Mjesecu“ s učenicima drugih razreda u Osnovnoj školi Jabukovac, Zagreb.

Uvjerena sam da će učenicima  susret i druženje s Vama ostati u lijepoj uspomeni, jer predstavljena knjiga na ovakav način nije bilo tek obično druženje s autorom ili samo radionica. Pričanje, čitanje i druženje uz knjigu „Čajana na Mjesecu“ čaj i kolačiće, bilo je puno više od pukog čitanja knjige ili slušanja priče.

Poslije druženja s Vama interes za Vašom knjigom bio je takav da u knjižnici nismo imali dovoljno primjeraka. Eto, kako je malo potrebno da djeca zavole pisanu riječ i lijepu ilustraciju.

Nadam se da ćete još mnogo djece motivirati na čitanje s užitkom.

mr.sc. Alka Stropnik, viša knjižničarka,

suradnica za školske knjižnice